Varför
ska jag
testa mig?

Idag finns cyklar som kan förenkla pendlarlivet radikalt. Vikcyklar som kan vikas ihop och ställas under skrivbordet, lastcyklar som enkelt kan frakta 80 kilo och elcyklar som gör uppförsbackarna till ett rent nöje. Det kan vara svårt att ha koll på alla nya sätt att lösa vardagen. Därför har vi gjort ett test. Vilken cykeltyp är du?

Vilka
cykeltyper
kan jag bli?

Klicka på bilderna för att läsa mer

Vikcykel

Du gillar innovativa lösningar och vill ha en smidig cykel som du lätt kan ta med dig dit du ska. Du kombinerar gärna din cykeltur med andra sätt att färdas och vill också kunna packa med dig den vid behov.

Du hakar på nya trender och testar gärna nytt. Du har ett urbant tänkande och vill kunna använda din smidiga cykel varsomhelst och närsomhelst. Och vill spara tid i din vardag. Från dörr till dörr.

Lastcykel

Du gillar att cykla och vill gärna kunna ta cykeln både när du storhandlar eller hämtar barn. Ditt val är en praktisk cykel som kan ersätta bilen på fler än ett sätt. Du är medveten och inser det fina i att cykla dit du ska.

Och vem vill inte få med sig allt från planteringsjord till tårtleveranser? Att den dessutom tar dig från dörr till dörr i alla väder är svårslaget.

Vanlig

Du tycker att din vanliga cykel funkar finfint. Och den står ju redan i garaget. Bara att sätta igång. Gratismotion i uppförsbackarna, ingen krånglig teknik eller annat som strular. Väska eller kasse får plats i cykelkorgen. Dessutom finns det ju en massa snygga modeller att välja mellan om man vill byta, både begagnat och nytt. Hållbarhet på riktigt.

Elcykel

Du har ingenting emot att cykla bara du får lite hjälp på traven. Uppförsbackar är kanske inte det bästa du vet och vill man så kan man ju faktiskt trampa själv. Samtidigt gillar du friheten och möjligheten att ta dig dit du ska på ett mer hållbart sätt. Och bra med motion får du ju trots allt.

Dessutom går det att ju ta sig längre sträckor än med en vanlig cykel utan att bli svettig. Härligt vindsus på köpet. Och du kan ju alltid trampa helt själv.

Sport

Du ser cyklandet som en chans att röra på dig och får gärna ett riktigt träningspass på köpet. Att bli svettig gör dig ingenting – du har ju förberett dig på det. Träningskläderna är på och du tar gärna en uppförsbacke extra.

Att ta cykeln är ett sätt att ta sig fram snabbt, effektivt och gärna med hög puls. Du ser varje medcyklist som en konkurrent och ser till att snabbt ta dig om. Träning när den är som bäst.

Om
projektet

Cykeltestet och kampanjen Styr din egen väg är en del av EU-projektet Fossilfritt 2030 - Rena resan. Projektet får stöd från Tillväxtverket genom den Europeiska regionala utvecklingsfonden samt från samverkansparterna Region Örebro län, Region Sörmland, Region Östergötland och Biodriv Öst. Utöver det deltar Örebro universitet, länsstyrelsen i Örebro och länsstyrelsen i Östergötland samt många kommuner från de tre länen.

Läs mer om projektet här